Kierrätä ja pelasta maapallomme

Valitettava totuus on se, että meidän kätemme ovat aika sidotut. Vaikutuksemme maapallon tulevaisuuteen ovat rajatut, ja meidän pitää ymmärtää, ettemme voi tehdä muutosta täysin itse. Jos haluamme tehdä isoja muutoksia, jotka voivat pelastaa tämän planeettamme, meidän on toimittava ryhmässä ja tehtävä yhteistyötä.

Kuitenkin kaikki muutokset lähtevät liikkelle aina itsestä, ja näin on tilanne myöskin tässä asiassa. Kierrättäminen on ehkä se suurin palvelus luonnolle, jonka jokainen, kykyyn tai kokoon tai sukupuoleen katsomatta, voi tehdä ja saada aikaiseksi.

Valitettavan moni kuitenkin kierrättää niin hyvin kuin olisi mahdollisuus. Olen kiitollinen siitä, että monet sentään lajittelevat jätteenä tänäpäivänä. Toisin oli vielä noin 10 vuotta sitten. Kuitenkin vieläkin on paljon asioita, joita voisi paremmin kierrättää, jos haluaisi. Usein nämä eivät vaadi edes suurta vaivaa, mutta ne on helppo unohtaa.

Hyödynnä sorttiasemia

kaatopaikka
Kaatopaikat alkavat meilläkin jo täyttyä, ja uusia on keksittävä koko ajan lisää

Sorttiasemat ovat paikkoja, jonne voi tuoda kerralla ison määrän erilaista roskaa ja jätettä, jossa sen voi sitten helposti ja nopeasti laittaa kierrätykseen ja jaoitella. Näillä asemilla löytyy samasta paikasta kaikki yleiset jakelupisteet, puusta aina ongelmajätteisiin ja risuihin.

Kun viet ylijäämä kamasi ja roskasi sorttiasemalle kaatopaikan sijasta, voit tehdä helposti isonkin palveluksen luonnolle, ja kierrättää ison läjän kamaa helposti ja nopeasti.

Sitä en vielä ymmärrä, miksi sorttiasemien käyttö maksaa niin paljon. Jos olisin päättäjä, tekisin tästä lajittelusta ehdottomasti ilmaista, koska haluaisin tukea kansalaisia sen teossa. Ehkä jonakin päivänä näin käy, mutta nyt on hyvä olla tietoinen, että sorttiasemille roskan vieminen maksaa hieman.

Laita tyhjät mustekasetit kiertoon

Tiesitkö, että tyhjät mustekasetit voi lähettää ilmaiseksi takaisin valmistajalle, joka hoitaa niiden kierrätyksen?

Harva on tästä mahdollisuudesta tietoinen, mutta se on helppo tapa laittaa kaikki tyhjentyneet mustekasetit kiertoon. Lisätietoa tästä löydät helposti tuon linkin takaa, jossa on kerrottu aika hyvin kuinka tämä prosessi toimii eri valmistajien kohdalla.

mustekasetti
Mustekasetit ovat pitkälti muovia, jonka takia ne kannattaa ehdottomasti kierrättää

On olemassa monia muitakin toimistotuotteita kuin tulostinmusteet, jotka voisi melko helposti kierrättää, mutta moni ei aina osaa niitä ajatella. Monesti kuitenkin näiden valmistajat ovat jo tätä nykyään panostaneet melko paljon tähän kierrätykseen. Musteiden valmistajat ovat ehkä kuitenkin tässä asiassa vielä se edelläkävijä, sillä heidän kierrtysohjelmansa ovat todella vaikuttavia ja tehokkaita.

Mahdollista on ostaa myös jo kerran kierrätettyjä mustepatruunoita, jotka ovat usein vielä hieman edullisempiakin. Ne pitää kuitenkin melkeinpä ostaa netin kautta, sillä kaupoissa niitä näkee todella harvoin (itse en esimerkiksi ole koskaan nähnyt)

Näistäkin löytää hyvin lisätietoa tuolta linkin takaa.

Laita komposti pihalle

Mikäli omistat asunnon tai mökin, jossa sinulla on oma piha, hyvä tapa kierrättää varsinkin biojätettä on laittaa oma komposti pihalle. Sitä kauttaa saat samalla helposti ravinteikasta ja hyvää istutusmaata, jota voi käyttää oman pienen kasvispuutarhan pystyttämiseen.

Kaksi kärpästä siten samalla iskulla.

Kompostit eivät enään nykyään kauheasti maksa, ja niitä saa hankittua monen kokoisena, jokaiselle pihalle löytyy kyllä sopiva. Tämä on helppo keino kierrättää melko iso oma omista roskista suoraan kotipihalla, ilman että sitä tarvii erikseen jonkun muun raahata eka kierrätykseen tai pahimmillaan kaatopaikalle

Kuten näet, meillä on monilla vielä runsaasti parannettavaa siinä omassakin toiminnassamme. Aina ei muutosta kannata suoraan lähteä taistelemaan barrikaadeilla ja ulkona, vaan aloittaa muutos meidän omissa tottumuksissa.

Nämä kolmekin tapaa ovat vasta jäävuoren huippu, mutta ne ovat helppoja tapoja, joita jokainen voi tehdä, mutta valitettavan harva vielä tekee. Jos kuitenkin haluat helposti laskea hiilijalanjälkeäsi, kannattaa aloittaa tekemään näitä kolmea jo tänään!