Kuinka luonto vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme

luontokuva1

Tutkijat ovat yksimielisiä sen suhteen, että ympärillä oleva ympäristömme vaikuttaa suoraan stressitasoihimme, joka taas vaikuttaa paljon yleiseen hyvinvointiimme.

Se mitä näet, koet ja tunnet ympärilläsi vaikutta mielialaasi ja siihen, kuinka hermostosi ja immuunisysteemisi toimivat. Ikäväksi koettu ympäristä nostaa stressitasoja ja kasvattaa epätoivon tunteita. Positiivinen ympäristö taas laskee niitä ja parantaa mielialaa.

Ei olekkaan siis mikään sattuma, että kyselyjen mukaan jopa 2 kolmesta ihmisestä valitsee ympäristökseen mieluiten luonnon kun he haluavat laskea stressitasojaan.

Luonnon äärellä oleminen, ja jopa vain luonnon katselu, laskee selvästi vihantunnetta, pelkoa ja stressiä. Sen lisäksi että kosketus luontoon parantaa mielialoja, se myöskin vaikuttaa meihin fyysisestikkin. Se mm. laskee verenpainetta, sydämen lyöntitiheyttä ja lihasten jäykkyyttä.

Monissa laitoksissa tehdyt tutkimukset ovat nähneet, että jo huoneeseen lisätty viherkasvi voi vaikuttaa huomattavalla tavalla asukkaiden ja potilaiden stressin ja ahdistuksen määrään.

Luonto laskee myös kivun voimakkuutta. Munuaiskiven poisto-operaatiossa ihmiset, jotka katselivat operaation ajan luonnonkuvia kokivat operaation kivuttomammaksi kuin seinää katselleet. Tämän lisäksi he kestivät tulevat kivut paremmin, olivat paremmalla tuulella operaation jälkeen ja kotiutuivat nopeammin.

Luonto on myös erinomainen masennuslääke. Yli 95 % ihmisistä raportoivat kokevansa olotilansa ja mielialansa paremmaksi ja positiivisemmaksi luonnossa vietetyn ajan jälkeen. Luonnossa liikkuvat ovat myöskin keskimäärin iloisempi, innostuneempia ja elinvoimaisempia kuin muut ihmiset.

Erikoista mutta totta, kerrostaloissa joissa on ympärillä enemmän puita ja vihertilaa asuvat asukkaat tuntevat keskimäärin paremmin naapurinsa, kokevat sosiaalisen elämänsä paremmaksi ja auttavat toisiaan enemmän kuin betoniviidakossa asuvat verrokkinsa. Nämä vaikutukset jountavat suoraan alhaisempaan rikollisuuden määrään ja moniin muihin positiivisiin puoliin.

Miksi ihmiset eivät sitten nykyään vietä juurikaan aikaa luonnossa ja ulkona. Suuri syy ovat erilaiset elektroniset aikasyöpöt, jotka vievät luonnossa käytetyn ajan helposti. Niitä on helppo katsella, ja ennen kuin huomaatkaan olet jumiutunut koko illaksi sohvalle telkkaria katsomaan.

Kannattaa kuitenkin yrittää mahdollisimman usein lähteä sinne ulos, vaikka se ei sillä hetkellä vielä innostaisikaan. Tutkimukset kertovat sen suoraan, mitä monet ovat epäilleet. Ulosmeno johtaa lopulta suurempaan hyvinvointiin ja onnellisuuteen kuin sisällä kököttely.