Ympäristön vaikutus terveyteemme

ymparistomyrkyt

On vaikea nähdä kaikkea tuhoa, jonka me aiheutamme ympäristöllemme, ja sitä kuinka se vaikuttaa terveyteemme ja olla tekemättä mitään. Suuri osa ihmisistä on kuitenkin vielä sokeita tälle vaikutukselle, jonka meidän toimintamme ja ympäristön tila terveydellemme aiheuttaa.

Erilaiset sairaudet

Vaikka sairaudet eivät ole mikään uusi asia, on niiden yleisyys kasvanut todella rajusti viimeisen sadan vuoden aikana. Erityisesti erilaiset tuholaismyrkyt ja muut myrkyt ovat tehneet erilaisista syövistä paljon entistä yleisempiä.

Keskimäärin joka toinen mies, ja joka kolmas nainen kärsii syövästä jossakin vaihetta elämäänsä. Syöpien määrän uskotaan vielä kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Niiden yleisyys on jo välillä 1950 – 1998 kasvanut 60 %.

Tämän lisäksi mm. seuraavat sairaudet ovat yleistyneet huomattavasti:

  • Astma 75 % vuodesta 1980 – 1994
  • Diabetes 100 % kasvu vuodesta 1970
  • Autismi jopa 56 % vuodesta 2002 – 2006
  • Hedelmättömyysongelmat yhä yleisempiä.

On selvää, että jokin aiheuttaa kehossamme ongelmia aivan uudella tavalla ja yhä yleisemmin kuin ennen. Vahva epäilys käykin nyt erilaisille saasteille ja myrkyille.

Hedelmättömyys ja Raskaudet

Raskauden ajan ongelmia aiheuttavat monet eri tekijät, joista eräitä ovat mm. saasteet, hyönteismyrkyt, antibiootit ja maatalouden jätteet.

Nämä samat ongelmat voivat aiheuttaa miehilläkin hedelmättömyyttä ja sperman laadun rajua laskua.

Onko siis ihmekkään, että kummankin ongelman yleisyys on nykyään paljon yleisempää kuin se oli ennen.

Ravinteiden puutos

Erilaiset myrkyt ja teollinen kova maatalouskasvatus ovat myöskin tuhonneet monia tarvitsemiamme ravinteita. Kun kehomme kärsii näiden ravinteiden puutoksesta, aiheuttaa se monia ongelmia terveydellemme, osaa jota voimme pitää ihan normaalinakin kun emme tiedä paremmasta.

Jatkuva sisällä olo estää meitä saamasta tarpeeksi d-vitamiinia, ja tehokeinot joiden avulla maataloutta harrastetaan vievät maasta mm. magnesiumin, erään tärkeimmistä mineraaleistamme.

Toisaalta antibioteilla ja muuten tehokasvatetut eläimet tekevät lihaa ja maitoa, joissa on paljon sivuaineita ja joista puuttuu joitakin ennen yleisiä aminohappoja ja ravinteita. Muun muassa arginiinia, tuota verisuonten kunnossa pitäjää nähdään nykyään paljon vähemmän lihatuotteissa, jonka takia moni hankkii sitä nykyään erikseen lisäravinnepurkista. Arginiinin hyödyt ovat monet, mutta niistä pääse osallikseksi yhä harvempi.

Suuri ongelma ravinteiden kannalta on myöskin syömämme ruoka. Siinä missä ennen ruoka tehtiin raaka-aineista kotona, syömme nykyään yhä enemmän valmiiksi tehtaissa tehtyjä ruokia, joissa on ties mitä lisäaineita ja joiden ravinteet ovat usein jääneet tehtaalle.

saasteet

Ympäristö tekee hallaa terveydellemme monin eri tavoin, ilman että monikaan on siitä edes kunnolla tietoinen. Aiheuttamamme vahinko ei ole vain seuraavien sukupolvien ongelma, eikä sen ainoa uhkakuva ole ehkä mahdollisesti alkava lämpeneminen. Se koskettaa meitä kaikkia jo nytten, eikä vasta tulevaisuudessa.

Jos ihmiset näkisivät ja pystyisivät näkemään sen vahingon, mitä tämä muutos on meissä jo aiheuttanut, uskon että se saisi monet avaamaan silmänsä ja tekemään stopin tälle asialle. Valitettavasti monet ovat jo tottuneet tähän uuteen normaaliin, ja monet estettävät vaivat ja sairaudet koetaan nykyään jo normaaliksi osaksi elämää.

Vaikka voisimme tehdä toisin, ei moni enään jaksa nähdä vaivaa. Oma vaikutuksemme koetaan niin pieneksi, että mitä sillä on väliä mitä me teemme. Alakuloisuus on vallannut meidät, ja suuri osa on valmis vain tyytymään kohtaloonsa.

Itse en kuitenkaan usko, että kaikki ovat jo toivonsa menettäneet, vaan uskon vakaasti että voimme saada muutoksen aikaan, kunhan ihmiset alkavat olla tietoisia tästä riskistä ja muutoksesta. Se vaatii vain tiedonjakamista ja ihmisten tietoisuuden kasvattamista.

Vielä ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta, ja jos ei muuta, ainakin voimme melko helposti estää tilanteen pahenemisen entistä pahemmaksi.